De gemeente Rotterdam wil meer tegemoetkomen aan de wensen van woonwagenbewoners. Binnen vijf jaar komt er een nieuwe woonwagenlocatie. Daarnaast behoudt De Kievit, het grootste kamp van de stad, de huidige grootte en komen er op andere woonwagenlocaties mogelijk standplaatsen bij. Dat staat in het nieuwe woonwagenbeleid van het college.
De nieuwe woonwagenlocatie krijgt ongeveer twintig standplaatsen. Waar deze locatie komt is nog niet bekend. Binnen vijf en tien jaar komt er mogelijk een tweede nieuwe woonwagenlocatie met eveneens twintig standplaatsen, maar alleen als hier behoefte aan is.
Door het nieuwe beleid blijft De Kievit in Beverwaard bestaan uit veertig standplaatsen. De vijf standplaatsen die hier in de loop van de tijd zijn vrijgekomen en gekraakt, wijst de gemeenten toe aan mensen die hiervoor het langst op de wachtlijst staan.
Bij de zes andere Rotterdamse woonwagenlocaties onderzoekt de gemeente of uitbreiding van het aantal standplaatsen mogelijk of wenselijk is. Op deze locaties komen niet meer dan twintig standplaatsen. De toewijzing van deze huurstandplaatsen gebeurt in de toekomst via Woonnet Rijnmond.
Rotterdam telt op dit moment zeven woonwagenlocaties waarvan de Kievit de grootste is. Daarnaast zijn er twee locaties voor kermisexploitanten: aan het Terbregsehof en in de Spaanse Polder. Deze twee worden opnieuw ingericht en brandveiliger gemaakt. Lege standplaatsen, die nu soms als opslag worden gebruikt, geeft de gemeente vrij, zodat er nieuwe standplaatsen bij komen.
De gemeente wil verder het beheer op de woonwagenlocaties verbeteren. Zo gaan de gemeente en woningcorporatie samenwerken in een nieuwe beheerorganisatie. Voor iedere woonwagenlocatie komt een beheerplan, waarin de schone, hele en veilige leefomgeving centraal staat.
Met deze maatregelen wil de gemeente tegemoetkomen aan de behoeften van woonwagenbewoners voor een eigen plek. Eerder was het beleid om de standplaatsen voor woonwagens niet uit te breiden en de woonwagenlocatie De Kievit te verkleinen.
Dat dit beleid nu veranderd heeft te maken met het nieuwe Rijksbeleid uit 2018. Het Rijk heeft zich laten leiden door een uitspraak van Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hierin wordt aangegeven dat woonwagenbewoners een minderheidsgroep zijn met een eigen culturele identiteit, die bescherming van de overheid verdient.
Nederlandse gemeenten moeten daarom voldoende ruimte bieden aan het woonwagenleven van woonwagenbewoners, door waar nodig het aantal standplaatsen en de woonwagenlocaties uit te breiden.
De gemeenteraad moet het definitieve woonwagenbeleid nog goedkeuren. Dit komt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 aan bod in de gemeenteraad.